Kozmetičari u rudarskom kraju

Bez autora
Jan 23 2012

Da bi podstakli zapošljavanje i razvoj privatnog sektora u Boru, u ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj podržali su prekvalifikaciju za kozmetičare 20 nezaposlenih. Da li takvi programi mogu da pomognu kraju gde je 12.500 lica na evidenciji nezaposlenih, od čega je gotovo polovina starosti između 30 i 50 godina, a rudarski sektor koji je bio nosilac razvoja u restrukturiranju. Svaka dama voli lepo da izgleda, ali kada se steže kaiš, najpre se odričemo usluga profesionalaca i okrećemo paroli sam svoj majstor. Otuda i pitanje da li, pored postojećih, ima mesta i za nove kozmetičke salone. U jednom borskom kozmetičkom salonu kažu da se kriza oseća, ali smatraju da je tako i u drugim delatnostima. Uprkos tome što se na evidenciji nezaposlenih u borskom okrugu nalazi šest kozmetičara, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da su između ostalih upravo frizeri i kozmetičari - zanimanja koja se visoko kotiraju na listi želja nezaposlenih za prekvalifikaciju.

Kozmetičari u rudarskom krajuMinistarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj podržalo prekvalifikaciju za kozmetičare u Boru. U Privrednoj komori Zaječara smatraju da bi svrsishodnije bilo razvijati poljoprivredu, turizam i kožarsko-tekstilnu industriju.

Da bi podstakli zapošljavanje i razvoj privatnog sektora u Boru, u ministarstvu za ekonomiju i regionalni razvoj podržali su prekvalifikaciju za kozmetičare 20 nezaposlenih.

Da li takvi programi mogu da pomognu kraju gde je 12.500 lica na evidenciji nezaposlenih, od čega je gotovo polovina starosti između 30 i 50 godina, a rudarski sektor koji je bio nosilac razvoja u restrukturiranju.

Svaka dama voli lepo da izgleda, ali kada se steže kaiš, najpre se odričemo usluga profesionalaca i okrećemo paroli sam svoj majstor. Otuda i pitanje da li, pored postojećih, ima mesta i za nove kozmetičke salone.

U jednom borskom kozmetičkom salonu kažu da se kriza oseća, ali smatraju da je tako i u drugim delatnostima.

"Nije to nešto od čega može sjajno i bajno da se živi", kaže Jasmina Janošević, vlasnica kozmetičkog salona.

Uprkos tome što se na evidenciji nezaposlenih u borskom okrugu nalazi šest kozmetičara, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da su između ostalih upravo frizeri i kozmetičari - zanimanja koja se visoko kotiraju na listi želja nezaposlenih za prekvalifikaciju.

"U 2010. i 2011. godini nije bilo prijava od strane poslodavaca za ovom vrstom zanimanja.  Takva lica uglavnom rade na crno", kaže Lidija Načić direktorka NSZ-a u Boru.

Pomoćnik ministra za ekonomiju i regionalni razvoj Dejan Radulović navodi da postoji interesovanje za prekvalifikaciju u dve opštine.

"S obzirom da konkurs još uvek traje, videćemo način realizacije tih projekata", rekao je Radulović.

U Privrednoj komori Zaječara smatraju da bi svrsishodnije bilo razvijati poljoprivredu, turizam i kožarsko-tekstilnu industriju.

"Prema poslednjem popisu 250.000 ljudi je u celom regionu u osam opština što samo po sebi govori da razvoj odrećenih vrsta usluga i razvoj samozapošljavanja i razvoj preduzetništva malih i srednjih preduzeća je samo po sebi nesvrsishodno", kaže predsednik Privredne komore Zaječar Bratislav Đorđević.

Mada je para manje nego prethodnih godina i ove je preko Ministarstva ekonomije za početnike u biznisu obezbeđeno milijardu dinara, koliko i za nerazvijena područja, a pokreće se i nova kreditna linija namenjena razvoju ženskog preduzetništva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik